luni, 10 ianuarie 2011

,,Fiu al satului'' - Valeriu Gorunescu

Valeriu Gorunescu (Numele din acte:Gorunescu A. Valeriu-Emilian).
Nascut in orasul Silistra, judetul Durostor(din tinutul romanesc, pierdut, Cadrilater), la 12 februarie 1922. E fiul unor tarani: Oprea si Ana, din comuna Giurgeni, judetul Ialomita.
Pseudonim folosit intre 1939 si 1954: Emil Valeriu ( in presa si reviste, pentru materiale publicistice si literare).
A urmat scoala primara si liceul teoretic in Braila, iar facultatea de scenarii, din cadrul Institutului de Arta Cinematografica (prima promotie) la Bucuresti.
A debutat in presa cu un microseu ,,Ernst Toller si zborul randunicilor''( ziarul ,,Ancheta'', Braila, anul X, nr. 1098, miercuri 30 august 1939 ) - pe cand autorul avea 17 ani.
A debutat in poezie cu poemul ,,Rimbaud'', in Caietele de poezie ,,Azur'', Braila, iunie 1940; amandoua debuturile semnate : Emil Valeriu ( autorul avea 18 ani la debutul sau liric ).
A lucrat ca redactor la ziarele ,,Inainte'' din Braila; ,,Viata noua'' din Galati; ,,Lupta Ardealului'' si Tribuna noua'' din Cluj - Napoca; muzeograf la Muzeul de Arta din Braila; director al Casei Judetene a Creatiei Populare din Galati; la Consiliul Culturii - Bucuresti, etc.
A scris 152 de carti ( poezie si proza ), a publicat 42 de carti si a obtinut 20 de premii literare si diplome de merit.
A fost primit in Uniunea Scriitorilor din Romania la 1 februarie 1963.
I s-a tradus lucrari ( mai ales poezii ) in limbile : franceza, engleza, germana, spaniola, turca si bulgara. Compozitorul Ion Nistor i-a pus pe note ( coruri ) unele poezii ca : ,,Dimineata certa'', ,,Ruguri'', ,,Pastel'', ,,Lupul'', ,,Permanente'', etc., imprimate pe discuri.
Valeriu Gorunescu, dupa o bogata activitate literara de pionierat, in provincie, mai ales in orasele Braila, Galati, s-a mutat definitiv in Bucuresti, la 5 martie 1973.
Actualmente este pensionar si locuieste impreuna cu sotia sa, Mihaica Gorunescu, in Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu